Sedm zásad pro správný nákup obuvi

Sedm zásad pro správný nákup obuvi

Konkrétní zkušenosti ukazují, že nošení dobře padnoucí komfortní obuvi, zlepšuje nejen kvalitu života ale i zdraví pro příští léta. Velkou zodpovědnost za dobře obuté zákazníky mají vedle výrobců i odborní prodejci obuvi, neboť i ta nejlepší bota na nesprávné noze je špatná bota. Profesionální prodavač obuvi musí mít stále na zřeteli, že obuv musí sloužit především k ochraně a podpoře živého a ve své funkci a tvaru velmi složitého orgánu - lidské nohy. Nelze přizpůsobovat nohu obuvi, ale naopak, obuv je nutno přizpůsobit lidské noze, což není nikterak jednoduché. Proto je při nákupu nové obuvi dodržovat následující zásady:

  1. Nevěřit deklarované velikosti uvedené na obuvi. Vnitřní prostor jednotlivých modelů obuvi se mnohdy liší od uvedené velikosti. Proto je nutné při nákupu každou botu vyzkoušet, jak padne na nohu.

  2. Nákup přesunout do odpoledních hodin. V té době je totiž noha nejobjemnější.

  3. Velikosti nohou měřit vestoje (v zatížení vlastní hmotností těla). Při měření má být na noze ponožka nebo punčocha odpovídající druhu obuvi.

  4. Změřit velikost obou končetin, tedy pravé i levé. Velikost obuvi se vybírá podle delší, resp. širší nohy.

  5. Vyzkoušet celý pár obuvi. Při zkoušení si zákazník obuv zašněruje (zapne) a projde se po prodejně.

  6. Sledovat, jak obuv padne v jednotlivých partiích. Tedy zda je před prsty dostatečně dlouhý nadměrek, zda nejširší část nohy (v oblasti prstních kloubů) správně padne do odpovídající nejširší části střevíce, zda bota dobře sedí v nártu. Obuv nesmí nikde tlačit ani klouzat z paty.

  7. Neřídit se častým tvrzením prodavačů, že se to časem přizpůsobí noze. Raději se držet osvědčeného, že to, co sedí při zkoušení, bude sedět i při nošení.

Co dodat na závěr? Snad jen připomenutí, že pokud se snažíme žít zdravým způsobem života a pečujeme o své tělo, tak bychom jej měli brát jako celek, a tudíž věnovat i dostatečnou pozornost zdraví svých nohou.

RNDr. Pavla Šťastná, Ph.D.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologická

Ve Zlíně dne 17. 5. 2005
Tento článek je zveřejněn s laskavým svolením České obuvnické a kožedělné asociace.